Arta brută în România sau Laurenţiu Dimişcă

 

La început, a desenat şi a pictat ca toţi copiii. I-a trebuit ani buni de şcoală să se întoarcă sau mai degrabă să se apropie de inocenţa vremurilor când lucrurile par simple şi exprimarea directă. Mai târziu a aflat că nu este singurul care Arta brută în România sau Laurenţiu Dimişcă gândeşte şi vede astfel. Şi toate acestea se numesc artă brută. Sau singulară, sau outsider art.

Cu certitudine, Laurenţiu Dimişcă s-a născut la Piatra Neamţ, în anul 1977, mai cunoscut pentru devastatorul cutremur petrecut când artistul avea vreo două luni. A urmat cursurile liceului de artă din localitate, având un nume celebru, Victor Brauner, demonstrând că de mic a optat pentru acest meşteşug şi destin. La facultate a mers la Cluj, unde s-a hranit numai cu abstract, dar a ajuns la ceea ce face astăzi şi îl caracterizează. Invocând rădăcinile, îşi aminteşte că a fost un fan declarat al benzilor desenate, că iubeşte icoanele româneşti, iar de la vitralii pare să fi luat conturul negru, care uneşte şi separă, exact când trebuie şi unde trebuie, dar creând şi o anumită tensiune narativă în construcţiile sale.

În timpul unuia dintre drumurile sale, o franţuzoaică dintre cei care i-au cumpărat picturile îi dezvăluie faptul că ştie un loc cu picturi ca ale lui, în acelaşi spirit eliberat, cu apropiere şi vibraţie. Este un adevărat templu, un templu viu, se numeşte Musée de l’Art Brut din Lapalisse. Descoperă, astfel, lumea artei brute, a celor care pictează pentru a se exprima, pentru a se elibera. Acolo fiecare artist este un curent în sine, o individualitate la care se reduce totul, spiritul, experienţa, convingerile, credinţele. În aceeaşi lume, diferită sau doar altfel spus, eventual în altă limbă, se mai vorbeşte despre arta singulară, arta alternativă, arta marginală, arta intuitivă, arta vizionară, artă spontană, arta onirică, arta fantastică, noua figuraţie, Neuve Invention, Outsider Art, raw art, rough art, art franche şi art en marge, poate fi invocată şi arta naivă şi arta populară contemporană, sau pur şi simplu arta în afara normelor. În fundaţia cu sediul în Piatra Neamţ pe care i-a dedicat-o, Laurenţiu Dimişcă îi spune simplu, outsider art.

Descoperirea artei brute franceze, a lui Luis Marcel şi a prietenilor lui, i-au dat certitudinile pe care le căuta instinctiv şi puterile de a face ce a urmat. Cu o energie mobilizatoare, aleargă între Franţa şi România, între Cluj, Bucureşti şi Piatra Neamţ, duce şi aduce saloane cu mulţi autori, face şi itinerează personale, termină masteratul şi finalizează doctoratul. Lumea artei brute sau singulare sau naive sau populare sau neuve invention sau doar mai altfel, este vastă și interesantă. Aici găsim tot ce nu vor să accepte curentele acceptate ale artei. Putem pune aici mulți artiști fără studii universitare sau prea stricte de artă, arta populară cu trăsături naive, și creația celor cu mințile slăbite sau chinuite de boli psihice, a celor capabili de revelații sau doar ușor de încadrat în acțiuni programatice, creatori din impuls și copii cu viață tristă, punem și turnurile Watts făcute cu mâna lui de Sam Rodia, în America, și Palatul Ideal adunat zeci de ani de poștașul cu nume predestinat, Cheval, din Franța. Este o enormă mărturisire și narațiune în arta brută.

În 2006, a expus prima dată, o personală, la sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului. În 2008 aduce “Vii şi vinuri” la Cluj, Bacău şi Piatra Neamţ. Un alt proiect curatorial al său se numeşte International Singular Art Fest by Laurenţiu Dimişcă, la care au participat 150 de artişti din mai multe ţări şi care, la noi, a văzut simezele din Cluj, Bistriţa şi Piatra Neamţ. Un alt succes al pictorului-manager cultural este doctoratul lucrat la Universitatea de Arte Plastice şi Design din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Ioan Sbârciu. Altfel spus, deşi arta brută se revendică de la cei cu probleme psihice care decid să se manifeste printr-o artă liberă, fără canoane, Laurenţiu Dimişcă nu va fi medic ci direct doctor în artă brută. Am crede că, nefiind nebun sau lipsit de educație, neavând capacitate de medium sau alte forţe extraordinare, Laurențiu Dimișcă ar fi un caz atipic pentru lumea pe care o trăiește și o promovează. Poate că putem spune și asta, dar nu este singurul. Mai mult, el este și creatorul de artă brută și colecționarul-organizator care vrea să trăiască în spiritual promovat.

Înainte de a aduce multă artă brută din toată lumea la Palatul Parlamentului, în cea mai mare manifestare a acestui gen de artă la Bucureşti, Laurenţiu Dimişcă a îmbrăcat o cămaşă pictată de el în proiectul Fashion by Dimisca şi hainele de ONG-ist. Fundaţia Outsider Art Ro are sediul la Piatra Neamţ şi planuri multe pentru un viitor care se anunţă cel puţin plin de culoare. Pe lângă promovarea artei brute şi a genurilor apropiate în România, proiect de amploare şi profunzime demn de istoria artelor, Laurenţiu Dimişcă şi fundaţia sa îi vor descoperi pe românii care, asemenea artistului, până la un moment dat, se pot revendica de la această artă, căreia îi aparţin prin opţiunea pentru exprimarea liberă şi sinceră. “Proiectele Fundaţiei au drept scop lărgirea orizontului creativităţii, prin promovarea şi practicarea fenomenului artistic contemporan, naţional şi internaţional, definit de conceptul socio-cultural “Outsider Art”, scrie simplu şi fără echivoc în statutul Fundaţiei Outsider Art Ro, un concept cu totul şi cu totul Laurenţiu Dimişcă.

Articolul chiar cu numărul 13 ne introduce în această lume nouă pentru mulţi dintre noi: activităţile Fundaţiei vor reflecta domeniile de creaţie artistică şi conceptul socio-cultural de “Outsider Art” (Outsider Art, arta brută, arta în afara normelor, arta modernă rustică, arta naivă, arta populară, arta primitivă modernă, noua figuraţie, arta actuală, arta crudă, arta ludică, arta onirică, arta insolită, arta şamanismului, art recup, arta totală, arta spontană, arta îngerilor, arta derizorie, Graff Roots Art, Baz’art, arta spirituală, arta liberă, Art en marge, arta marginală, etnoarta, L’art en marche, Noua invenţie).   Concret, se intenţionează realizarea unui Centru de artă singulară contemporană, Outsider Art Ro, care să administreze un muzeu de artă cu expoziţii permanente şi temporare. Aici se vor reuni atât opere de artă din întreaga lume, aparţinătoare genurilor mai sus enunţate cât şi spaţii de lucru, ateliere de creaţie concretă, sau mijloace de informare şi documentare asupra artei brute şi a prietenilor ei. Şi după cum îl ştim noi pe Laurenţiu Dimişcă, e vorba doar de timp până vom vorbi de toate acestea la prezent, poate chiar ca membri efectivi ai Fundaţiei Outsider Art Ro.

 

 

Marius Tiţa 

Arta brută în România

Leave a Reply

Your email address will not be published.