Fundaţia OUTSIDER ART  din România

Pentru a da un cadru oficial eforturilor de promovare a artei brute în România şi  colaborării internaţionale cu creatori din acest domeniu, Laurenţiu Dimişcă a înfiinţat Fundaţia OUTSIDER ART, în anul 2011. Cu sediul în Piatra Neamț, oraşul natal al lui Laurenţiu Dimişcă, fundaţia îşi propune programatic să promoveze arta şi înţelegerea importanţei ei, precum şi realizarea unui spaţiu cultural nou, în care arta să fie prezentă în viaţa de fiecare zi. Proiectele Fundaţiei au drept scop lărgirea orizontului creativităţii prin promovarea şi practicarea fenomenului artistic contemporan, naţional şi internaţional, definit de conceptul socio-cultural „Outsider Art”. Prin urmare, îşi propune să dezvolte legăturile culturale şi sociale între oameni, pentru o mai bună înţelegere între popoare, pentru toleranţă, integrare şi promovare a valorilor, pentru pluralism şi diversitate culturală. Obiectivul general al Fundației este promovarea formelor noi de expresie artistică cunoscute drept artă singulară, artă brută, artă în afara normelor, artă modernă rustică, artă naivă, artă populară contemporană, artă primitivă, artă spirituală, Noua invenţie, Outsider Art. Concret, Fundaţia OUTSIDER ART îşi propune să organizeze şi susţină activităţile artistice şi socio-culturale, proiecte culturale, schimburi culturale internaţionale, manifestări artistice, expoziţii, concursuri pentru promovarea talentelor în domeniul artei, educarea sensibilităţii estetice a tinerilor.

Astfel că, având în vedere și multiplele colaborări internaționale cu organizații și instituții culturale de renume în promovarea artei brute la nivel internaționale, între acestea enumerăm Muzeul de artă brută L’art en Marche din Lapalisse, Franta, Association pour la Promotion de l’Art Contemporain Populaire din Franța, Centrul Cultural Paraxo din Alassio, Italia, ș.a.m.d., ca prim pas în urmărirea scopului și obiectivelor asumate, Fundația OUTSIDER ART a deschis prima Galerie-studio de artă brută și România, respectiv Sud-Estul Europei, situată în centrul Bucureștiului în interiorul Teatrului de Păpuși și Marionete Tăndărică. De-a lungul timpului au trecut pragul galeriei experți și critici în artă brută, directori de muzee și organizatori de festivaluri de artă brută și singulară din Franța, fundația acumulând o colecție internațională impresionantă de artiști outsider români, dar și intetrnaționali. Au fost organizate primele saloane de outsider art, art brută, artă singulară, artă naivă și artă populară contemporan; aflate deja la a treia ediție, ele au fost organizate și în alte locații culturale românești precum Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român, Palatul Parlamentului – Sala Brâncuși, Bibiloteca Națională a României.

Până în prezent, Fundația a desfășurat activități și proiecte de sprijinire a cooperării între artişti şi activităţile reţelelor culturale cu profil asemănător pentru a realiza promovarea şi creşterea interesului pentru artă, de organizare evenimente care au drept scop susţinerea participării artelor la actul dialogului cultural pe plan local, european şi international, încurajarea mobilităţii artiştilor, promovarea tinerilor creatori şi a muncii lor, de consiliere cu privire la investițiile în achiziționarea de opere de artă plastică și artă decorativă; de inițiere în pictura, desen, modelaj și stimularea creativității și imaginației prin ateliere dedicate copiilor, tinerilor și adulților; de execuție și consultanță pentru realizarea de amenajări interioare și exterioare, restaurare lucrări și conservarea imobilelor și mobilierului (icoane, tablouri, sculptură, ceramică, podoabe și accesorii, marochinărie), crearea de piese unicat de vestimentație personalizată, podoabe și bijuterii; organizarea de evenimente exclusiviste marcate cu elemente și componente artistice unicat de identificare; consultanta în vederea editării de materiale personalizate cu elemente artistice unicat. Prezența lui Laurențiu Dimișcă în marile orașe din țară și străinătate este evidențiată și prin multiplele picturi murale. Pornind de la experienţa internaţională şi personală a pictorului Laurenţiu Dimişcă, Fundaţia susţine şi promovează persoanele dezavantajate social, recunoaşterea explicită a culturii ca factor al integrării sociale şi al atitudinii civice şi recunoaşterea rolului culturii în dezvoltarea socio-economică.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor prevăzute, Fundaţia OUTSIDER ART își propune să înfiinţeze primul Centru internațional de artă populară contemporană din România, în mediul rural, cu activitate în formare, arte și meserii derivate din artă murală și artă populară (pictură, grafică, sculptură iş ceramică; ardere pentru sticlă, ceramică, porţelan; mozaic iş vitraliu, tâmplărie și cusut) pentru comunitate în clădirea fostei școli a localității Gura Văii, comuna Girov, jud. Neamț. În acest spațiu va fi administrat un centru/muzeu de artă cu expoziţii permanente și temporare, dar și cu programe de rezidențe, ateliere de lucru multifuncţționale pentru activităţi de creaţie artistică și de meserii conexe, sală de proiecte și organizare evenimente publice complexe dedicate artei.

Laurenţiu Dimişcă este membru fondator al Fundaţiei OUTSIDER ART, dar există şi membri sau membri de onoare. Conform Statutului Fundaţiei, pot fi membri  „persoanele care înfiinţează filiale şi sucursale, precum şi cei care prin donaţii sau contribuţii deosebite în bani sau bunuri participă la majorarea patrimoniului Fundaţiei“.


Activitățile Fundației Outsider Art din ultimii 3 ani, din 2014 până în prezent

Anul 2014

 1. Lansarea de bijuterii handmade pictate de artiștii din portofoliul galeriei
 2. Expoziție personală a artistului Aurel Cogealac
 3. Expoziția „Cu capul în nori” la Mall Promenada, București
 4. Participare la Noaptea Galeriilor 2014
 5. ARTe FACTum Premium Edition
 6. Ziua copilului la Dimișcă Studio/Gallery
 7. International Singular Art Expo
 8. Salonul International de Arta Naiva si Outsider Art Editia a 3-a
 9. Expoziții personale ale artistului Laurențiu Dimișcă la Haga și în Paris, în parteneriat cu galeria Carre D Artistes și galeria Art & Regards din Franța
 10. MiniArt Prix – primul târg de artă în formate mici

 

Anul 2015

 1. Dezvoltare și implementare proiect  socio-cultural „O pata de culoare pentru orasul tau”, finantat de Consiliul Judetean Neamt, prin Componenta „Cultură, religie, învățământ”, iulie-octombrie 2015, http://outsideart.org/2015/o-pata-de-culoare-pentru-orasul-tau/, care a avut ca activități principalele desfășurarea de ateliere creativ-artistice cu 30 de copii instituționalizați pentru realizarea unei picturi exterioare ambientale pe pereți ai stadionului Ceahlăul Piatra-Neamț și a unei sculpturi pictate care să fie ampasată într-un spațiu public al municipiului. Proiectul a fost dezvoltat ca o continuare a proiectului „Copiii noștri, copiii străzi și ai nimănui” finanțat tot de către Consiliul Judetean Neamt, in anul 2009, care a constat în pictarea unui perete interior din sala de festivități a Centrului de plasament „Elena Doamna”, http://www.dimiscartgallery.com/files/Calendar2010.pdf

Scopul proiectului este promovarea accesului la cultură și la mijloacele artistice specifice prin aducerea acestora în spațiul public urban, obiectivul general fiind asigurarea oportunității de exprimare prin mijloace artistice a copiilor instituționalizați, asigurându-le accesul direct la mijloace artistice și la cultură pentru a contribui la dezvoltarea lor personală, respectiv încurajarea relaționării interumane și exprimării lor.

 1. Demarare proiect înființare primul centrul cultural rural de artă populară contemporană și atelier de creație Outsider Art, în clădirea fostei școlii din satul Gura Văii, județul Neamț.

Principalele activități constând în:

 • Reabilitare/renovare structură și finisaje realizate prin metode tradiționale
 • Racordarea la utilități
 • Realizare picturi și mozaic pe pereții interiori, exteriori, pe acoperiș, pe pridvor și pe stâlpii acestuia.

 

Anul 2016

 1. Dezvoltare și demarare implementare proiect cultural-artistic „Bucureștii de astăzi. Viziunea artiștilor de mâine”, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea I 2015-2016, Componenta Patrimoniu Cultural Material, implementat cu sprijinul Asociația Rhabillage, Asociația Operatorilor Cultural din România The Ark din București, Biblioteca Județană ASTRA din Sibiu, Galeria Era, Hotel Central Plaza din Piatra Neamț.

Proiectul vizează promovarea patrimoniului cultural turistic al Bucureștiului subliniind identitatea arhitecturală și istorică a capitalei României prin tehnici contemporane de reprezentare plastică.  Este urmărită testarea modalităților de interacțiune culturală interdisciplinară, la îmbinarea dintre analiză urbană, patrimoniu arhitectural, tehnici de reprezentare plastică și dialog social între generații. 35 de repere arhitecturale și istorice ale Bucureștiului vor fi reprezentate plastic în viziunea artistului Laurențiu Dimișcă și a 5 artiști debutanți selectați prin concurs. Expoziția dedicată proiectului va fi vernisată sâmbătă, 21 mai, la The Ark, un eveniment în cadrul Romanian Design Week 2016. Apoi,  va fi itinerată în Sibiu și Piatra Neamț.

Cele 35 de repere locale vor fi prezentate într-o carte-album sub forma unui traseu cultural alternativ de descoperire a capitalei. Fotografii, ilustrații și reprezentări ale tablourilor reale vor fi completate cu poveștile documentate din spatele imaginilor, texte redactate în format trilingv. Albumul va fi promovat și distribuit la nivel național și internațional în medii de cultură specifice.

 1. Continuarea proiectului „O pata de culoare pentru orasul tau” în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț, prin pictarea altor pereți ai stadionului Ceahlăul Piatra-Neamț în stilul plastic Laurențiu Dimișcă.
 1. Dezvoltare și implementare proiect „O pata de culoare pentru orasul meu. Piatra-Neamț, tur turistico-cultural” partial finanțat în anul 2016 de către Primăria Piatra-Neamț, care constă în organizarea de ateliere de sculptură și pictură ambientală cu copii instituționalizați pentru realizarea a patru sculpturi în stilul Laurențiu Dimișcă care să fie amplasate în spații publice ale orașului Piatra Neamț și date în utilitate publică, dar și realizarea unei broșuri tur turistico-cultural de vizitare și descoperire a orașului Piatra Neamț, prin intermediul sculpturilor realizate prin proiect precum și a altor lucrări ambientale ale artistului Luarențiu Dimișcă și a unor obiective patrimoniale specific nemțene

Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cultural turistic al Municipiului Piatra Neamț subliniind identitatea culturală și istorică specific nemțene, obiectivul general fiind încurajarea unui altfel de turism cultural prin lansarea unui tur de vizitare și descoperire a municipiului prin intermediul lucrărilor de artă ale artistului Laurențiu Dimișcă.

 1. Mai 2016 – Participare la Spring Fashion Day Piatra-Neamț 2016 cu creații vestimentare marca Laurențiu Dimișcă
 2. Mai 2016 – Prezență cu lucrări Laurențiu Dimișcă în expoziție „Poveste fără sfârșit” Râmnicu Vâlcea
 3. Iulie 2016 – 2 expoziții personale Laurențiu Dimișcă Hotel Bendinart si Art Cafe in Palma de Mallorca, Spania
 4. Septembrie 2016 participare cu lucrări Laurențiu Dimișcă la un târgul de artă de la Rotterdam, Olanda

Despre Fundatia OUTSIDER ART

One thought on “Despre Fundatia OUTSIDER ART

Leave a Reply

Your email address will not be published.