Dragi prieteni,

 

Iată-ne la debutul unei noi inițiative interdisciplinare, având ca subiect principal patrimoniul arhitectural bucureștean.

 

Proiectul vizează promovarea patrimoniului cultural turistic al Bucureștiului subliniind identitatea arhitecturală și istorică a capitalei României prin tehnici contemporane de reprezentare plastică.  Este urmărită testarea modalităților de interacțiune culturală interdisciplinară, la îmbinarea dintre analiză urbană, patrimoniu arhitectural, tehnici de reprezentare plastică și dialog social între generații.

35 de povești despre patrimoniu redate plastic, o călătorie interdisciplinară, la îmbinarea dintre analiză urbană, patrimoniu arhitectural, tehnici de reprezentare plastică și dialog social între generații.

 

CASELE

35 de repere arhitecturale și istorice ale Bucureștiului vor fi reprezentate plastic în viziunea artistului Laurențiu Dimișcă și a 5 artiști debutanți selectați prin concurs.

 

CASE-harta

Selecția de clădiri vizează conturarea unui portret actual al comunității bucureștene de astăzi în raport cu patrimoniul local imobil. Un mix de tipologii arhitecturale, atât ca program cât și ca stil, repere relevante istoric, cu o poveste puternică și o amprentă marcantă în context urban.

De cealaltă parte se situează actorii locali, administrație, investitori, ONG-uri, comunitate și nu în cele din urmă mediul natural. Căutăm situații cât mai diverse, urme șterse brutal, povești frumoase de dus mai departe, mai mici, mai mari, mai vechi, mai noi.

 

Vorbim despre Bucureștii și bucureștenii de astăzi în relație cu moștenirea lor culturală.

CASE-categoriiCASE-argument

ATELIERUL

În perioada 20 – 27 aprilie, au avut loc atelierele deschise din cadrul proiectului Bucureștii de azi. Viziunea artiștilor de mâine. 5 artiști debutanți selectați prin concurs au avut oportunitatea de a lucra timp de o săptămână îndeaproape cu artistul Laurențiu Dimișcă și arhitecta Loredana Brumă. Au interacționat unii cu ceilalți, au vizitat casele pe care mai apoi le-au interpretat într-o perspectivă proprie, au schimbat idei cu vizitatorii la atelier. Împreună, au consolidat fundația acestui demers interdisciplinar pregătit spre expunere pentru ediția din acest an a Romanian Design Week.

Evenimentul a debutat cu un traseu al caselor pe care Aida Radu, Alma Benedek, Konrad Mihat, Marius Milea și Mihaela Șolga, cei 5 artiști invitați în proiect le-au primit spre interpretare în viziune proprie. Cea de-a doua zi a fost dedicată sintetizării documentației și stabilirii unei strategii de abordare a temei. Laurențiu s-a alăturat echipei în cea de-a treia zi, după o primă vizită la The Ark, spațiul dedicat expunerii și unul dintre cele 35 de repere bucureștene promovate prin proiect. Ziua următoare a debutat cu o reuniune a întregii echipe în spațiul expozițional în timpul unui eveniment public. Astfel, a fost experimentată amploarea locației și s-a intrat în contact cu tipul de public căruia proiectul se adresează. Weekendul a continuat cu vizite la atelier dintre cele mai diverse, de la studente curioase, rătăcite pe strada atelierului, la vizita arhitectului Dan Marin, care a povestit istorii despre Casa Paucescu, sau a Almei Cazacu de la Make a Point, care a venit să vadă lucrarea reprezentând Turnul de Artă din Pantelimon. Au fost momente frumoase care au adus un plus de culoare în atmosfera de lucru intens, ce s-a întins preț de încă 3 zile.

Artisti invitati

 

ECHIPA PROIECTULUI

05_01_Laurentiu Dimisca   Laurențiu Dimișcă_Inițiator proiect

Laurenţiu Dimişcă, primul doctorand în artă brută din România, cu lucrarea intitulată Arta Brută. Artă sau nebunie? susținută la Universitatea de arte și design din Cluj-Napoca, a înfiinţat Fundaţia Outsider Art, în anul 2011. Organizația îşi propune programatic să promoveze arta şi înţelegerea importanţei ei, precum şi realizarea unui spaţiu cultural nou, în care arta să fie prezentă în viaţa de fiecare zi. Artist controversat, Laurențiu se încadrează în liniile noului val al figurației narative, la granița dintre artă brută și artă contemporană, fiind marcat de influențe din zona benzilor desenate, iconografiei clasice, mozaic și frescă. Aparent naive, picturile sale sunt structurate metodic în compoziții narative, completate adeseori de motive simbolice inspirate din cultura populară. Încă de la începutul anilor 2000, lucările sale se bucură de recunoaștere internațională, fiind expuse în importante galerii din Europa și SUA.

Bucurestii de azi. Viziunea artiștilor de mâine este inspirat din experiența orașului Lyon, unde a fost realizat un traseu turistic de descoperire urbană prin intermediul artei. Ideea proiectului a evoluat din faza unui concept similar aplicat în România în cea actuală a unui demers interdisciplinar, mai consistent, mai amplu, mai intrigant.

 

 13393290_789816881119707_1882969607_n Ana Armeanu_Responsabil patrimoniu cultural

Ana se implică numai în proiecte în care crede fiind o persoană organizată  în tot ce face. Îi place performanța, motiv pentru care coordonează sau se implică în coordonarea proiectelor implementate. Cu toate acestea, în spatele gândirii pragmatice, se manifestă creația și dorința de a evidenția părtile frumoase ale lumii, care se concretizează prin fotografie și design. Studiile în domeniul filologiei și antropologiei au contribuit la dezvoltarea abilității de interpretare și manipulare a mesajelor transmise prin texte, precum și capacitatea de ințelegere  a esenței umane în toată complexitatea sa.

Experiența sa în relaționarea cu diverse medii sociale, economice și culturale au ajutat-o în excelența pe plan profesional și personal.

 

05_03_Arina Bianca Rusu   Arina Bianca Rusu_Coordonator proiect

Arina îmbină într-un mod creativ educația sa în științe politice și teatru prin experiențe din zona managementului cultural, cu focus pe sociologia artelor, politici sociale, dialog intercultural și filozofie.

Colaborează cu Fundația Outsider Art de aproape doi ani, coordonând activități legate de atragerea de fonduri pentru proiecte culturale, implementarea și  promovarea lor.

 

Vă invităm să urmăriți evoluția proiectului pe pagina noastră facebook:

https://www.facebook.com/35reperebucurestene/

 

De asemenea, vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații suplimentare.

CONTACT:

Arina Bianca Rusu

Project manager, Fundația Outsider Art

+40 721 354 054

35reperebucurestene@gmail.com   |     facebook.com/35reperebucurestene     |   outsiderart.org

 

 

—-

Bucureștii de azi. Viziunea artiștilor de mâine este realizat de Fundația Outsider Art în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Asociația Rhabillage, The Ark, Biblioteca Județeană ASTRA, Galeria Era, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Turnul de apă // film making of

 

Anunțuri în presă

Online Gallery

Jurnal de București

Clipa

 

07_ECHIPA - Copy 07_ECHIPA 08_ATELIERUL_01 08_ATELIERUL_02 08_ATELIERUL_03 08_ATELIERUL_0608_ATELIERUL_04 08_ATELIERUL_05  08_ATELIERUL_07 08_ATELIERUL_1108_ATELIERUL_08 08_ATELIERUL_10  08_ATELIERUL_1708_ATELIERUL_12 08_ATELIERUL_13 08_ATELIERUL_14 08_ATELIERUL_15 08_ATELIERUL_16    08_ATELIERUL_20 08_ATELIERUL_21 08_ATELIERUL_22 08_ATELIERUL_1808_ATELIERUL_23 08_ATELIERUL_3008_ATELIERUL_24 08_ATELIERUL_25 08_ATELIERUL_26 08_ATELIERUL_27 08_ATELIERUL_28 08_ATELIERUL_29

BUCUREȘTII DE AZI VIZIUNEA ARTIȘTILOR DE MÂINE

One thought on “BUCUREȘTII DE AZI VIZIUNEA ARTIȘTILOR DE MÂINE

  • July 27, 2016 at 4:50 am
    Permalink

    Why do I bother calilng up people when I can just read this!

Leave a Reply

Your email address will not be published.